Dat Victoria zou winnen van buur Apollo’68, dat is eigenlijk geen verrassing. Op bijna elk totoformulier stond wel een overwinning voor de thuisclub. De mannen van trainer Kees Koeman stelden uiteindelijk met het resultaat niet teleur, maar wellicht wel op de manier waarop. Na 90 minuten stond er 2-0 op het scorebord, maar eigenlijk had deze overwinning nog wel wat groter gemogen.
Van de andere kant: Victoria staat ongeslagen met 9 uit 3 wedstrijden samen met Sporting S en Dynamo bovenaan in 4B. Overwinningen hoeven niet altijd mooi te zijn. Derby’s tussen Victoria en Apollo zijn (ook) vaak niet om aan te zien.
Vandaag was het niet anders.
De thuisclub had veruit het beste van het spel en in de eerste helft hadden zij ook meerdere goede kansen om te scoren. Dit lukte niet door het goede keeperswerk van Wesley Mol van Apollo’68 en door gemakzuchtig omgaan met deze kansen. Vooral Robin Leek had hier vandaag last van.
Dat Victoria toch de 3 punten binnenhaalde, hadden ze te danken aan spits Wessel Klaver. In de 2e helft scoorde hij fraai de beide doelpunten en hiermee werd hij gelijk gebombardeerd tot man of the match. Het was vandaag trouwens niet de eerste keer dat Wessel in de derby tegen Apollo de punten voor zijn ploeg veilig stelde.

Het was heel rustig rondom het veld, waar het andere jaren rijen dik stond met supporters uit Hensbroek en Obdam, daar waren nu slechts een klein aantal mensen toeschouwer bij deze wedstrijd. Bestuursleden van beide verenigingen en wat geblesseerde selectiespelers stonden langs de lijn. Voor de anderen was het mogelijk om de wedstrijd op internet te zien. Een unicum voor wat betreft beide clubs.

Voor de wedstrijd werden beide teams in het zonnetje gezet door de scheidsrechtervereniging Westfriesland. Victoria en Apollo waren in het vorig seizoen de sportiefste ploegen uit dit gebied. Het was voor Apollo de 3e en voor de thuisclub de 1e keer.
Vandaag was het wederom een uiterst sportieve wedstrijd die overigens werd geleid door een prima scheidsrechter, die door zijn optreden hier zeker zijn aandeel in had.

Na het nodige vuurwerk langs de lijnen kon even na 14.00 de derby van start. Op het veld weinig tot geen vuurwerk. Zoals verwacht was de thuisclub sterker en was het meeste gevaar waar te nemen in het doelgebied van Apollo’68. Victoria zocht vaak via de zijkanten de snelheid van Robin Leek en Rick Koopman. Vooral de rechtsback van Apollo had het moeilijk; de back aan de andere kant had het iets beter voor elkaar. Apollo kwam de eerste 10 minuten nauwelijks onder de druk vandaan. De snelle en behendige Robin Leek stond in de 10e minuut 1op1 met keeper Wesley Mol. Wesley verkleinde zijn doel goed en keerde de poging van Robin.
Daarna een rommelige fase met over een weer veel balverlies.
In de 20 minuut een aantal corners van de thuisclub achter elkaar. Robin Leek was met een schot in de korte hoek dichtbij een doelpunt, maar ook deze bal werd gekeerd door Wesley Mol. 3 minuten later een prachtige bal van Rick Koopman op de diepgaande Robin Leek, maar wederom kon Robin niet scoren.
In de tegenaanval schoot Bas Weel van Apollo, na goed voorbereidend werk van Mees Bakker, net naast het doel van keeper Thomas Bakker.
In de 25e minuut was Mike Vlaar dichtbij een doelpunt, maar zijn kopbal had te weinig kracht om het keeper Mol lastig te maken.
Plaaggeest Patrick Wijte van Apollo was de gevaarlijkste man van de geelhemden. Met zijn routine en mooie trap zorgde hij met een aantal vrije trappen (en in de tweede helft met een paar corners) voor een beetje gevaar in het doelgebied van Victoria.
In de 38e minuut verraste Jordy Stoop bijna zijn eigen keeper, maar gelukkig voor hem en heel Apollo bleef de schade beperkt tot slechts een corner. Maar ook uit deze corner geen scoringskansen voor de thuisclub.
Kort voor rust schoot Pieter Luiken net naast het doel. Even daarna een fraaie bal van diezelfde Pieter op Robin Leek, maar ook deze mogelijkheid werd niet goed uitgespeeld.

Ruststand: 0-0. Een stand waar Apollo zeker tevreden mee was en de thuisclub duidelijk niet.
Na rust een sterk begin van Victoria; Gijs Hoedjes had pech met zijn schot tegen de lat.
Na 10 minuten een van de weinige goede aanvallen van Apollo’68. Een prima voorzet van back Lucas de Lange werd te zacht ingekopt door een andere jongeling bij de gasten, Aron de Vries.
In de 59e minuut een vrije trap van Robin Leek; captain Rens Kramer kwam (door een klein duwtje van zijn college captain Joost Onderdelinden) net een teenlengte te kort om de bal binnen te tikken.
5 minuten daarna het eerste doelpunt van Wessel Klaver. Gijs Hoedjes passte te bal prima naar de vrijstaande Wessel. Hij schoot de 1-0 onberispelijk en onhoudbaar voor de keeper binnen.
4 minuten daarna een prachtige pass van Gijs Luiken op Rick Koopman, maar Rick wachtte te lang waardoor Mees Bakker hem de bal kon ontfutselen. Kort daarna weer een goede kans voor de thuisclub. Nu was Robin Leek de aangever op Rick Koopman, maar het schot van Rick ging hoog over.
In de 77e minuut de bevrijdende 2-0. Robin Leek werd op links knap weggestuurd en legde bal keurig terug op Wessel Klaver die ook deze kans niet aan zich voorbij liet gaan.
Daarna lieten de Obdammers het wat lopen waardoor Apollo toch nog enkele keren gevaarlijk kon worden. De gevaarlijkste momenten wederom uit corners en vrije trappen van Patrick Wijte. Hij probeerde het ook met een afstandsschot waar keeper Thomas Bakker het redelijk moeilijk mee had. De beste kans voor een doelpunt van de Hensbroekers was voor verdediger Marco Brouwer maar zijn kopbal (uit natuurlijk een corner) ging over het doel.

Eindstand dus een dik verdiende 2-0 overwinning van Victoria op Apollo’68. De wedstrijd was niet goed en eigenlijk ook niet zo spannend. Door deze nederlaag wacht Apollo nog op de eerste punten, maar deze kunnen binnenkort wel worden bijgeschreven. De ploeg is nog jong, werkt hard en achterin zit het redelijk dicht. Met een beetje meer mazzel komt het vast nog wel goed met de tegenstander van vandaag.
Victoria na 3 wedstrijden dus nog ongeslagen; volgende week is de belangrijke uitwedstrijd tegen Rood-Wit Zaanstad; zij verloren vandaag hun eerste 2 punten door met 3-3 gelijk te spelen tegen een andere concurrent voor de bovenste plaatsen RCZ.