Wijzigingen aanduidingen jeugdcompetities

Het amateurvoetbal staat aan de vooravond van een belangrijke verandering. Wat betekent dit voor Victoria-O?

Internationaal gebruikelijke aanduidingen
De aanduidingen A- tot en met C-junioren en D- tot en met F-pupillen verdwijnen. Hiervoor in de plaats komen de internationaal gebruikelijke aanduidingen Onder 20 (jaar) tot en met Onder 6 (jaar).

Tweede jaars C-junioren worden dus bijvoorbeeld Onder 15 (dit was altijd al de leeftijdsgrens van de C-junioren) en tweede jaars F-pupillen wordt bijvoorbeeld Onder 9.

De huidige Onder 8-, Onder 10-, Onder 12- en Onder 14-klassen, die op verschillende plaatsen in het land al worden aangeboden, worden dus ook in het komende seizoen op dezelfde wijze georganiseerd.

De opgave van teams gaat op dezelfde manier als de jaren hiervoor. Alleen heet het B1-elftal straks het O17-1 elftal en het D4 team het O13-4 team. Ook de indeling gaat niet anders zijn dan in voorgaande jaren.

J staat voor jeugdcompetitie
Nieuw is ook de toevoeging van een J in de aanduidingen voor de jeugd. Niet de J van jongens, maar de J van jeugd. Jeugdklassen waarin zowel jongens als meiden gezamenlijk in één team of als teams tegen elkaar kunnen uitkomen.

Naast deze gemengde jeugdcompetities komt er, net als nu, bij een aantal leeftijdsgroepen ook een specifieke meidencompetitie, die wordt aangeduid met een M in plaats van een J.

Waarom veranderen de aanduidingen?
Als er verder niets wijzigt, waarom dan toch deze nieuwe aanduidingen? Omdat deze aanduidingen nodig zijn om verbeteringen in de toekomst mogelijk te maken. Deze aanpassing geeft de KNVB de mogelijkheid om bijvoorbeeld geboortejaarcompetities aan te bieden (O14, O12, etc.).

Dit moet de kwaliteit van het voetbal ten goede komen.

 

Kort samengevat betekent dit dat we vanaf seizoen 2016-2017 de volgende categorieën kennen:

Onder 19 (Geboren na 1-1-1998, nu A-junioren)

Onder 18 (Geboren na 1-1-1999, nu A-junioren)

Onder 17 (Geboren na 1-1-2000, nu B-junioren)

Onder 16 (Geboren na 1-1-2001, nu B-junioren)

Onder 15 (Geboren na 1-1-2002, nu C-junioren)

Onder 14 (Geboren na 1-1-2003, nu C-junioren)

Onder 13 (Geboren na 1-1-2004, nu D-pupillen)

Onder 12 (Geboren na 1-1-2005, nu D-pupillen)

Onder 11 (Geboren na 1-1-2006, nu E-pupillen)

Onder 10 (Geboren na 1-1-2007, nu E-pupillen)

Onder 09 (Geboren na 1-1-2008, nu F-pupillen)

Onder 08 (Geboren na 1-1-2009, nu F-pupillen)

 

Door deze onderverdeling te maken zullen spelers met de juiste weerstand spelen. Nu kan het bij de F-pupillen voorkomen dat een team met spelers van 7 jaar oud speelt tegen een team met spelers van 9 jaar oud.

Doordat de KNVB met ingang van komend seizoen kiest voor bovenstaande competitie indeling krijgen we de mogelijkheid om alle teams op leeftijd in te delen en dan ook enkel tegen teams te spelen die in dezelfde leeftijdscategorie vallen.

Wat dit precies betekent voor Victoria-O en hoe de teamindeling voor volgend seizoen er uit zal gaan zien gaan we in de komende periode bespreken met betrokken trainers, coaches en technische coördinatoren.

Doel is evenals voorgaande jaren dat elke jeugdspeler van Victoria-O vóór de zomervakantie wordt geïnformeerd over het team waarin hij/zij waarschijnlijk m.i.v. de nieuwe competitie zal komen te spelen.

 

Met sportieve groet,

 

Marco van de Koppel

Voorzitter Technische Commissie Victoria-O